Voi herranjestas, onko jollakulla vääristynyt näkemys vastapuolen argumenteista tässä topikissa? Johan nyt on markkinat.
Voit aloittaa vaikka siitä mainitsemastani tuoreesta näkökulmasta, joka ei ole ollut kaikkien tiedossa jo silloin 2010. Tai sitten vaikka sellainen yksisarvinen, jossa kritisoidaan kisoja, mutta kohteena eivät ole muut futisforum-käyttäjät. Mutta älä nyt koko päivää käytä tuohon etsimiseen.
Laitatko vielä ranskalaisilla viivoilla, mitä me kaikki tiedettiin näiden kisojen järkkäämisestä jo 2010? Itelläni on sellainen käsitys, että useimmat tiesivät Qatarin pyörivän sellaisella halpatyövoimalla, jota pystyi paikoin kutsumaan jopa orjatyövoimaksi, mutta monille tuli kuitenkin isona uutisena, minkä verran ruumiita laitettiin kasaan kisoihin liittyvän infran rakentamisessa. Ts., reaktio oli jotakuinkin sellainen, että ai ne on
noin perseestä.
Mitä tulee kisakritiikkiin ilman futisforum-käyttäjiin kohdistuvaa kritiikkiä, tässä muutama oiva viesti:
Raha puhuu...
Ilmastokatastrofi ovella, Euroopassa soditaan ja pandemia niittää kansaa edelleen etenkin maailman köyhemmissä kolkissa. Samaan aikaan aavikolla pelataan jo kohta vuosikymmenen ajan todistetusti yleisön tiedossa tapahtuneen räikeän korruption seurauksena öljysuvun itselleen ostamat megalomaaniset mm-kisat. Orjatyöllä aavikko on täytetty stadioneista ja fifan presidentti on perheineen jo muuttanut Qatariin asumaan. Ihmiskunnan nykytila huomioiden ja näiden kisojen taustat huomioiden ovat ensi marraskuussa alkavat kekkerit yksi tilannetajuttomimmista, itsekkäimmistä ja moraalittomimmista luvuista nykyaikaisen kilpaurheilun historiassa ja globaali jalkapalloskene tulee ikuisesti olemaan sen tahraama. Tässä jää Argentiina 78, Moskova 80 ja Venäjä 18 kevyesti taakse. Ja vaikka Pekingin talviolympialaiset aiemmin tänä vuonna ylsivät monella mittarilla samoille yökötyksen luvuille, niin yhden kaasusuvun itselleen "leikkikaluksi" ostamat kisat vie voiton rimanalituksessa.
Iltapulun uutinen vie toiseen linkkiin (
https://www.amnesty.org/en/documents/mde22/5388/2022/en/), jonka sisältämä raportti on julkaistu huhtikuussa 2022, ja ainakin mun on vaikea nähdä, että kaikki olisivat lukeneet sen jo 2010.
FIFAt sun muut perustelevat kisojen antamista paskamaihin sillä, että kun maailman huomio kiinnittyy kisojen vuoksi paskamaahan, niin se parantaa tapansa. Viime aikoina Kiinassa on ollut kesä- ja talviolympialaiset ja Venäjällä talviolympialaiset ja futiksen MM-kisat. Onko hommat parantuneet niiden jälkeen? Ei ihan...
Paskamaihin annetut kisat ainoastaan pönkittävät niitä hallitsevien itsevaltiaiden asemaa. Parantuneen asemansa tuella ne voivat sitten paskoa asioita entistä enemmän, sekä kotimaassa että ulkomailla.
Tähän pönkittämisen aspektiin liittyen löytyi muuten seuraavilta sivuilta vähän korkealentoisempi futiskirjailijan teksti (
https://www.lts.fi/media/lts_vertaisarvioidut_tutkimusartikkelit/2022/lt_4_2022_080-090.pdf) siitä, miten tällaiset urheiluspektaakkelit toimivat esimerkkinä kuvanäytöksellisyyden voimasta. Lainaan tähän yhden sopivan kohdan tekstistä:
Yksikään jalkapallojohtaja ei ole puhunut rakennustyöläisten puolesta huolestuneeseen sävyyn todeten, että ”jalkapallolla ei ole mitään merkitystä” ennen kuin työntekijöiden olosuhteet saadaan kuntoon. Tällä empatiakyvyttömyydellä ja vastuuttomuudella voi olla kauaskantoisia seurauksia, sillä jalkapallon MM-kisat ovat maailman seuratuimpia tapahtumia. Siksi ei ole liioiteltua väittää, että Qatarin työlaeilla ja niiden käytännön sovellutuksilla on myös yleisempää yhteiskunnallista merkitystä. Pahimmillaan qatarilaiset työolosuhteet voivat toimia äärimmäisenä dystooppisena esimerkkinä tulevaisuuden työmarkkinaolosuhteiden uudesta normaalista myös läntisissä oikeusvaltioissa.
Kun empatia siirtotyöläisiä, mutta myös naisia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan on sammutettu, MM-kisojen jälkeen on mahdollista kirjoittaa Qatarin suoriutuneen kisaisännän roolistaan erinomaisesti – aivan kuten Venäjän jalkapallon MM-kisojen jälkeen suomalaisetkin toimittajat hehkuttivat (Kolamo 2019). Juuri näin kuvanäytöksellisyyden vetovoima toimii: se siirtää huomion pintaan, julkisivuun, jotta vaikeat yhteiskunnalliset kysymykset voidaan ohittaa. Kuvanäytöksellisyyteen perustuva tuotantomuoto pakottaa kielen itseilmaisun välineestä toisten aiemmin sanomien asioiden mekaaniseksi toistoksi. Se näyttää kaiken jo tehtynä, täydellisenä ja kauniina, representaationa sellaisesta järjestyksestä, johon ei voi itse vaikuttaa muuten kuin kannattamalla sitä eli kytkemällä itsensä osaksi tuotantokoneiston yksiäänistä kuvien virtaa. Kun totaalinen kuvien näytös on siepannut kaiken kommunikaation itselleen, ihmiset löytävät itsensä jalkapallospektaakkelista Fifan ja kisaisännän brändityöläisinä, kuten toivottuina karnevaalihenkisinä otoksina osana kansainvälistä kuvavirtaa. Esimerkkinä kuvanäytöksellisyyden viekoittelevuudesta ja olemassa olevan järjestyksen pehmeästä indoktrinaatiosta toimii myös YouTubessa kisojen virallinen ”Qatar2022” -kanava.
No, jatketaan:
Synkkää totalitarismia kohti luisuneen Venäjän MM-kisat 2018 jo alkoivat jo hiukan tökkiä.
Ja nyt harkitsen tosissani, jättäisinkö Qatarin kisat kokonaan väliin. Päteviä syitä on tässäkin ketjussa lueteltu mielin määrin.
Yksityisellä boikotillani tuskin olisi mitään merkitystä (eikä kukaan edes vahtisi, onko minulla tv kiinni vai ei), mutta MM-kisoista on mennyt maku. Minua ei huvita antaa korruptiojärjestö FIFA:lle minkäänlaista myönnytystä, vaikkei siitä jäisi jälkeä historiankirjoihin.
https://www.politico.eu/article/qatars-emir-gushes-over-vladimir-putin-for-world-cup-support/The emir of Qatar has thanked Vladimir Putin for his “great support” with the 2022 FIFA World Cup, even as the Russian president’s lethal war on Ukraine continues.
The leaders met Thursday at a regional summit in Astana, Kazakhstan, where Qatari Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani lavished praise on Putin, who has become a pariah in the West since launching his full-scale assault in February.
“After Russia made a great success in organizing the 2018 World Cup, Russian friends have provided great support to Qatar, especially in terms of organization, with the organizing committee of the 2022 World Cup,” the emir said.
“We thank you for this and we are proud of this relationship. This will continue until the end of the World Cup. I am very happy to see you, Mr. President. Thank you,” he added.
Putin responded that Russia was “doing everything we can in terms of transferring the experience of preparing for the World Cup,” and added: “I’m sure that it will be a success.” Putin also said he was looking forward to the emir paying a visit to Russia.
The Qatar-Russia love-in will fuel controversy surrounding the World Cup, which begins next month and has faced criticism ever since Qatar was awarded the tournament in 2010. Bribery and corruption allegations dogged the bidding process, while human rights groups have lambasted the Gulf state for its treatment of migrant workers.
FIFA booted Russia out of the 2022 World Cup shortly after its invasion of Ukraine began.
No eipä sen Finnpanelin tutkimukseen osallistuvan katsomisetkaan vaikuta oikeastaan yhtään mihinkään. Eikä se, että joku yksittäinen henkilö matkustaa kisoihin. Eikä se, että ryhtyy kasvissyöjäksi, pitää liikuntarajoitteiselle ovea auki, tervehtii bussikuskia, maksaa veronsa, lajittelee jätteensä tai jättää ostoskärryt keskelle parkkipaikkaa. Loppupeleissä todella harva meistä pystyy millään yksittäisellä teolla vaikuttamaan yhtään mihinkään merkittävään asiaan.
Mutta juuri sen takia, että yksittäisillä teoilla ei ole väliä, pohdinta siitä mikä on
oikein on ylipäätään mielekästä. Jos paras mahdollinen maailma saavutettaisiin pelkästään toimimalla oikein kun toiminnalla on välittömät, läpinäkyvät ja konkreettiset hyödyt itselleen ja muille, olisi maailma huomattavasti parempi paikka ja kaikille olisi selvää miten tämä parempi maailma saavutetaan. Mutta (valitettavasti?) moni hyvä lopputulos vaatii sen, että ihmiset toimivat vastoin omaa, lyhytaikaista hyötyään yhteisen hyvän vuoksi. Itse asiassa moni yhteiskuntamme kannalta välttämätön rakenne vaatii tällaista koordinaatiota ja kollektivismia.
Mikäli yksilötasolla hyväksytään toiminta sillä periaatteella, ettei se "vaikuta mihinkään", ei mikään estä päätymistä huonoon lopputulokseen. (Voidaan varmaan olla samaa mieltä kaikki että MM-kisat Qatarissa ovat huono lopputulos.) Mikäli itsellensä sallii tietyn toiminnan sillä periaattella, ettei se "vaikuta mihinkään", on mukana vaikuttamassa lopputulokseen, sillä juuri tämä "vaikuttamattomuus" on se kanava jota kautta lopputulos on edes mahdollinen. Qatarin MM-kisojen seuraaminen sillä verukkeella, ettei seuraaminen "vaikuta mihinkään", rikkoo suoraan
kategorista imperatiivia.
Homoja kivitetään kourallisessa muslimimaita. Vääräuskoisia leiritetään yhdessä (Kiinassa), ja murhataan muutamassa, esim Boko Haramin hallitsemassa pohjois-Nigeriassa. Orjuus on aina ollut opportunistista, mutta on hyvin harvoja kansoja ja kulttureita joissa orjuutta pidetään mitenkään hyväksyttävänä. Nainen on omaisuutta lähinnä Arabian niemimaalla, esim maailman suurimmassa muslimivaltiossa Indonesiassa asia ei ole näin.
Kaikki mainitsemasi "arvot" koskevat lähinnä Arabiaa ja tiettyjä muita maita, mutta ne kaikki koskevat Qataria. Miksi on erityisen sairasta että kisat ovat juuri siellä.
Hyviä huomioita Manulla! Minulle tuli samanlaisia, skitsoja fiiliksiä, kun eilen luin jonkun YLEn kriittisen jutun. Vaikka tuossa jutussa hienosti kritisoitiin Qatarin ongelmia, niin jutun alla oli linkki johonkin kisaennakkoon, jossa ainakin otsikon perusteella (en klikannut) oli kova kiima päällä ja käsiteltiin ainoastaan jalkapalloa an sich. Asetelmasta tulee mieleen tällainen isojen poikien vertaus, että olet maksanut sutenöörille huorasta, mutta sitten huoneessa oleva nainen kostautuukin prostituutioon pakotetuksi, lievästi kehitysvammaiseksi romanialaisnaiseksi. Eettinen ongelma näkyy kilometrin päähän, mutta kai sitä on pakko panna, kun on jo maksanutkin. Minulla ei ottaisi eteen, mutta onneksi anttipohjat pystyvät nauttimaan siitä itsestään muiden asioiden häiritsemättä.
Tässä toki sohaistiin anttipohjia, mutta en ole ite saanut Atosta sellaista fiilistä, että jaksaisi lukea forumia. Viestissä muuten viitattiin edellisen käyttäjän linkittämään, käyttäjän itse kirjoittamaan, tekstiin
https://journalisti.fi/nakokulmat/2022/11/futiksen-mm-kisojen-ottelut-pitaisi-jattaa-mediapimentoon-kriittisen-journalismin-lisaaminen-niiden-ymparille-ei-riita-kirjoittaa-toimittaja-manu-haapalainen/, jossa kritisoidaan kisoja, muttei yhtäkään futisforum-käyttäjää.
Nimenomaan futisihmisten tulee reagoida, kun oma rakas laji raiskataan sheikkien toimesta. Lue vaikka mitä nimim. koera kirjoitti
Tai sitten asia on niin että joillekin tilanne on yksinkertaisesti sietämätön, ja lapsellisuutta huutelevat eivät ymmärrä miksi.
Koitetaan selittää. Kun kirjoitan että jalkapallo on minulle pyhää, niin se ei ole vertauskuva. Laji on äärimmäisen demokraattinen. Joukkupeli, jossa kukaan ei voita yksin. Maailman suurin laji, jossa syrjäseutujen köyhästä lapsesta voi kehittyä maailman huippu. Junnutreeneissä kehittyy futistaitojen lisäksi sosiaaliset taidot ja niistä jää elinikäisiä ystäviä. Viimeistään suurella kentällä oppii työnteon merkityksen.
Jalkapallossa pelinä on läjä sisäänrakennettuja arvoja. Peliteoreettisesti kyseessä on yhteistyön peli, vaikka sitä toki voi myös pelata ilman valmentajaa, taktiikkaa tai kuria. Mutta koska voittaminen vaatii yhteistyötä, jalkapalloyhteisöt tuppaavat muovautumaan samankaltaisiksi ympäri maailmaa. Kun kiertää kansainvälisen junnuturnauksen peleissä, niin tämän eetoksen aistii mahdollisimman konkreettisesti.
Qatarin ongelmallisuus kisaisäntänä ei liity pelkästään ihmisoikeusrikkomuksiin ja korruptioon. Qatarin hallinto on perusarvoiltaan täysin vastakkainen jalkapallon sisäänrakennettujen arvojen kanssa. Überrikkaan maan überrikas eliitti lahjoo ja ostaa itselleen kisat, joiden ainoa merkitys heille on imagonkiillotus.
Kun jalkapallo merkitsee muutakin kuin viihdettä jossa 22 pelaajaa potkii palloa 90+ minuuttia, niin näitä kisoja on hiukan hankala sulattaa. Kyse ei ole siitä, että valittiin huono isäntä. Kyse on siitä että valittiin huonoin mahdollinen isäntä. Haastan keksimään huonomman.
Kun jokainen yksityiskohta kisoissa feikkikannattajista FIFA:n pomon käsittämättömään horinaan, paikalle saapuvien kannattajien kännyköihin pakkoasennettaviin vakoiluohjelmiin, vaatimuksiin sateenkaarisymbolien piilottamisesta, Qatarin johdon lämpimistä Venäjä -suhteista toimittajien häirintään on kutakuinkin visvaisinta dystooppista paskaa mitä ihmismieli pystyy urheilukisoista kuvittelemaan, niin nämä eivät tunnu kisoilta laisinkaan. Nämä tuntuvat jalkapallon halventamiselta ja sen arvojen päälle paskantamiselta.
10 minuuttia riitti eilen avausottelua.
Tuon muovisen tunnelman, ostettujen fanien ja tyhjien katsomoiden seuraaminen oli ihan paskaa. Tuli todella surullinen olo siitä, millaiseksi MM-kisat ovat muuttuneet.
Ennen kisojen pyörittelin pitkään boikotoida vai eikö tunnetuista syistä. Nyt ei tarvitse miettiä asiaa ollenkaan tai pelätä menettävänsä jotain.
Menee vähän ohi otsikon aiheen, mutta itselleni yksi suurimpia syitä totaaliseen boikottiin on se että rakastan jalkapalloa.
On kieltämättä hieman tekopyhää itseltäni tässä kohtaa, koska Venäjän kisat eivät tätä aiheuttaneet. Olen kuitenkin sitä mieltä että raja on pakko vetää johonkin kohtaan.
Ja sen rajan vetämisen suhteen tärkeimpänä motiivina ovat toki ihmisoikeudet. Tietenkin. Mutta myös se raivo mitä nämä korruptoituneet muovikisat aiheuttavat. Jalkapallossa on lajina jo pitkään ollut ilmassa monia kyseenalaisia ilmiöitä, mutta mielestäni missään kohtaa ne kaikki eivät ole nivoutuneet yhdeksi haisevaksi paskakasaksi läheskään samassa mittakaavassa kuin näissä kisoissa.
FIFA on ottanut koko jalapalloilevalta maailmalta pois jotain kaunista ja uhranneet koko lajin ja ihmishenkiä sitä varten että heidän taskuunsa saavat täytettä. Minä en halua sallia sitä että maailman kauneinta urheilulajia käytetään johonkin niin rumaan. Ja sen takia haluan boikotoida kisoja.
Onko sillä mitään väliä? Ei. Mutta jos me jalkapallon ystävinä hyväksymme aina kaiken paskan, niin paskaa me tulemme saamaan myös tulevaisuudessa.
Vaikka viestissäsi ihan pointtinsa onkin, niin eihän tällainen "aktivisimi" taaskaan ole all or nothing. Jos studiokeskusteluiden perusteella naapurin Jormalle tulee mieleen "nojoo, onhan tuossa pointtinsa - ehkä mullakin pitäis koittaa seurata näitä asioita vähän aktiivisemmin" tai 12v lupaava jalkapalloilija Ilkka saa ajatuksen "no mä en ainakaan olis lähteny pelaamaan", niin kyllähän jeesustelusta on jo hyötyä ollut.
Siitä samaa mieltä, että tällaisten spektaakkeleiden kautta on turhan helppo tavallaan kuitata oma vastuu vähän samalla tavalla kuin Pride-aikana sateenkaarilippua heiluttamalla voi olla tasa-arvon puolustaja koko loppuvuoden. Mutta muutokset tapahtuvat hitaasti ja pitkäjänteistä työtä tekemällä. Jorman tai Ilkan asennemaailman asteittaisen muutoksen lisäksi tällaisella julkisuudella voi olla muitakin vivahteisia hyötyjä: ehkäpä Qatar-kohujen jälkeen vuoden 2026 kisojen olosuhteita syynätään astetta tarkemmin ja/tai järjestäjät itse päättävät etteivät halua tulla yhdistetyksi Qatar-kohuihin millään tavalla, joten panostetaanpa nyt kisoihin ennen kaikkea työntekijöiden oikeuksien puolesta ihan kunnolla. Ehkäpä Qatar-kohun takia Saudi Arabia ei tule saamaan vuoden 2030 kisoja. Ehkäpä vesipoolon mm-kisat menevät johonkin muuhun ihmisoikeuksia polkevaan valtioon, mutta Qatar-kohun ollessa vielä tuoreessa muistissa tuo tulee aiheuttamaan yllättävän suuren palauteryöpyn, jonka seurauksena kansainvälinen kattojärjestö päättää pysyä kaukana tällaisista paikoissa tulevaisuudessa. Jne jne.
Pari kymmentä vuotta sitten Qatarin tilanteesta tuskin olisi kohua edes noussut. Tämänhetkinen on osittain seurausta siitä, että ilmapiiri on nykyään paljon tiedostavampi. Eikä tuo tiedostavampi ilmapiiri ole syntynyt kertarysäyksellä, vaan ihan vain ihmisten alkamalla tiedostaa ongelmakohtia yhä aktiivisemmin ja aktiivisemmin.
Tässä nyt jo lähtökohtaisesti lähdetään ihan väärille raiteille. Ei keneltäkään yksilöltä voi vaatia absoluuttista puhtautta, jotta tämä olisi oikeutettu kritisoimaan asiaa X.
Lisäksi pitää mielestäni ymmärtää, että futisforumilla noin lähtökohtaisesti asioita tarkastellaan futiksen näkökulmasta. En usko että kukaan yksilö edes yrittäisi jeesustella sillä että omilla tekemisillä olisi juuri mitään merkitystä jonkun kaukaisen maan ihmisoikeusongelmien suhteen. Tai maailman epäoikeuden mukaisuuden suhteen.
Kyse on siitä mitä kaikkea me tässä tapauksessa jalkapalloyhteisönä suostumme hyväksymään. Kyse on siitä että mihin kaikkeen meidän lajiamme saa käyttää, kunhan me saamme sirkushuvimme. Se ettei näihin epäkohtiin ole aiemmin puututtu on kieltämättä väärin, mutta jossain vaiheessa se raja tulee vastaan. Eikä se että aiemmin ei ole toimittu ole mikään syy jättää toimimatta nyt. Pikemminkin sen pitäisi toimia motivaattorina sille, että me jalkapalloyhteisönä viestimme että meidän lajiamme ei saa käyttää siihen että ökyrikkaat ostavat vaikutusvaltaa ja futispäättäjät myyvät sitä heille jotta saavat itse taskun täytettä. Eikä sitä saa tehdä varsinkaan niin, että siinä samalla uhrataan siirtotyöläisten henkiä huonoissa työoloissa ja poljetaan vähemmistöjen oikeuksia.
Ei tässä ole kukaan esittämässä että oltaisiin maailmaa pelastamassa. Enemmän tässä on kyse siitä että mihin kaikkeen me sallimme jalkapalloa käytettävän.
Miksi kuvittelet, että ihmiset ei muissakin valinnoissaan huomioisi ihmisoikeuksia?
Toisaalta näiden kisojen kohdalla mielestäni ydin ei ole siinä, että yritettäisiin kerralla parantaa maailmaa, vaan saada jalkapallomaailma tuomitsemaan ihmisoikeusrikkomukset tukemisen sijaan. Tämä mielestäni on se tärkein poinitti meneillään olevien kisojen boikotoinnissa. Arabit ovat huomanneet, että jalkapallo on erittäin hyvä markkinointiväline ja kilven kiillottaja, eikä tuota pitäisi FIFAn tai muidenkaan sallia. Jos jalkapalloa halutaan hyödyntää oman maineen puhdistamiseen, niin pitäisi edellyttää, että ne asiat on ensin laitettu kuntoon.
Nykyiset puheet siitä, että parhaiten pystyy vaikuttamaan olemalla mukana, on täysin naurettavaa ja ihmisoikeuksien polkijat saavuttavat tavoitteensa täydellisesti. Maailmankuva ja moraalikäsitykset eivät ole samat ja luulisi, että Venäjän kanssa olisi jo opittu ettei pidä olla naiivi.
Kyllä mielestäni tällainen valikoiva kohdistettu kritiikki on ihan validia, kun kohteena näin tirviaali viihdetuote kuin jalkapallon mm-kisat.
Sehän tässä juuri on se pointti, että kyseessä on "vain" jalkapallon mm-kisat, eikä mikään aidosti vakava geopoliittinen kompleksinen kysymys.
Siinä ei ole mitään whataboutisteltavaa tai objektiivisen moraalin harmaansävyjä, että nämä höntsät varmaan olisi pystytty aika helposti järjestämään jossain muuallakin ja jollain muulla tavalla. Jalkapallon maailmanparemmuuden ratkaisemiseksi joku Qatarin ihmisoikeustilanteen sietäminen ei ole mitenkään välttämätöntä.
En myöskään koe, että siinä on mitään tekopyhää, että ihminen reagoi vahvemmin asioihin jotka hän subjektiivisesti kokee tärkeäksi. Jalkapallo ja jalkapallon arvokisat nyt vaan ovat minulle merkityksellisempi asia kuin vaikka jotkut talviolympialaiset. Täten koen niiden kritisoinnin itselleni tärkeämmäksi. Etenkin kun ihan yhtä paljon tuosta tekopyhyydessä on FIFA:n puolelta.
Ei se ole fanit, jotka näitä equal game kampanjoita pyörittää ja omissa medioissaan mainostaa vuoden ympäri.
Tai fanit, joiden moraalin voi kyseenalaistaa, kun kisajärjestäjä on itse järjestelmällisesti rikkonut kaikki lupauksensa kisojen suhteen.
Toki siitä olen samaa mieltä, että ehkä se parempi kulma kritiille olisi pikkuhiljaa siirtää huomio näiden kisojen jalkapalloilulliseen kritiikkiin. Sehän tässä se kirsikka kakun päällä on, että sen lisäksi että kisat on vääryydellä saatu, niin ne on myös ihan objektiivisesti jalkapallokulttuurisesti ihan päin helvettiä ja huonosti järjestetty.
Loputtoman homosteluspämmin sijaan voisi rummuttaa kisojen paskaa tunnelmaa, Qatarin olematonta futiskulttuuria ja keskellä talvea höntsäämisen takia aiheutuva pelien vaatimatonta tasoa.
Homostelusta ja politiikasta kun voi olla montaa mieltä, mutta tuskin kukaan oikeasti jalkapallosta syvällisesti välittävä, ainakaan perinnekannattaja, voi näitä jalkapalloilullisesti oikeina kisoina pitää.
Jos ei nuo kuolemat haittaa tai halua sekoittaa yhteiskuntaa mukaan urheiluviihteeseensä niin fine, mutta jo niin moni aspekti tuossa puhtaan jalkapalloilullisessa näkökulmassakin on näissä niin väärin, ettei näitä voi edes objektiivisesti jalkapallokulttuurisesti puolustaa.
Qatar on niin paska valinta isännäksi, että se ei täytä edes helpointa ja alustavinta apoliittista kriteeriä kisaisännyydelle olemalla oikea urheilumaa.
Tuo on myös se kulma millä Euroopan ja muut perinteiset lutuurimaat voisi tulevaisuudessa taistella tätä kehitystä vastaan. Se on nyt jo huomattu, että joku sateenkaariväen tai naisten asemalla keppihevostelu tai aitokaan rummuttaminen sekä työläisten oikeuksista raportoiminen ei suurinta osaa muuta maailmaa paljoa hetkauta.
Ainoa tapa estää (tai ainakin hidastaa) näiden Kiinojen, Saudien yms persiläpikehitysmaiden muovisia ostokisoja on vedota tuohon olemassaolevaan jalkapallolegacyyn, oikeaan perinnekulttuuriin ja ihan siihen, että lajin urheilullinen kehitys ei tue kisoja esim Aasiassa. 2030 on kuitenkin FIFA:n satavuotiskisat.
No, tämän verran ehdin lainailemaan yhden kahvikupposen aikana. Olithan sä nämä jo lukenut, mutta ihan hyvä laittaa muistutuksena topikin uusille lukijoille, jotka siirtyvät liveseurannasta vittuilemaan boikottihipeille. Haluaisiko joku, joka on täällä forumilla kirjallisesti hahmotellut sheikkien siemennesteitä ariagan kurkkuun tulla pyytämään kaverilta anteeksi, että hänellä olisi parempi mieli loppukisojen seuraamisesta?