Onkohan ekkono -metoodi kaiken takana? Hitaat fyysisesti heikot tikitaka- pelaajat pääsevät nykumajuihin liian suurella rintamalla? Olis kiva tietää testitulosten fysiikkaerot esim. Suomi-Saksa. Erityisesti nopeuserot..
No ei ole. Ensinnäkin metodia ei käytä isosti kuin ehkä muutama seura Suomessa (HJK lähinnä ainoa joka tuota käyttää isosti). Toisekseen jos katsoo nuorten maajoukkueita, niin meidän ongelma ei kyllä ole se että pelaajat olisivat todella taitavia kombinaatio-pelaajia, vaan päinvastoin kun katseli vaikka U16 maajoukkuetta, niin joukkueessa ei ollut juuri yhtään pelaajaa joka pystyisi pelaamaan kombinaatio-pelaamista. Sen sijaan viime maaotteluissa korostui pelaajat jotka ovat aikaisin kasvaneita ja peli olikin aivan satunnaista pelaamista jossa koohotetaan sinne sun tänne.
Meillä siis fyysisissä ominaisuuksissa korostuu liikaa kasvu, eikä niinkään varsinaiset ominaisuudet. Noin yleisellä tasolla isompi ongelma kuin joku yksittäinen metodi on se että meillä useissa seuroissa metodit/valmentajan toimiminen on nostettu jalustalle ja samalla unohdettu jalkapallon perustoiminnot. Eli ensimmäisenä se että mentäisiin kovalla temmolla jatkuvasti. Meillä tärkeämpää on seuta kuormitusta tai valmentajan opettaa jotain asiaa useita minuutteja, kuin se että mentäisiin täysillä jatkuvasti ja nostettaisiin pelaajien kestävyyttä sekä kykyä tehdä täysivauhtisia pitkiä juoksuja jatkuvasti.
Onko ekkonoa muualla käytössä? Hyvin on myyty palloliitolle tämä.
Ensinnäkin on muualla. Esim. PSG:n akatemiassa oli muutaman vuoden johtajana henkilö joka kehittänyt ekkono-metodia. Samantapainen sisältö-valmentaminen on käytössä myös Katalonian alueella paikallisen liiton toimesta.
Toisekseen palloliitto ei tuota ekkonon osaa ole hyödyntänyt vasta kuin ~5-vuotta ja sekin koskee valmennuskoulutuksissa nuorimpiä ikäluokkia ja niiden valmentamista. Vanhemmissa ikäluokissa hyödynnetään Positional Play-metodia ja tätä on ollut Duarte suunnittelemassa(UEFA A ja B ainakin tulevat aika suoraan siitä kulmasta mitä pelin opettamiseen tulee). Enkä usko että tuon uudistetun koulutuksen vaikuttaneen käytännössä ollenkaan meidän U17 pelaajiin vielä. Uuden koulutuksen näkyminen hyvässä/pahassa tulee olemaan näkyvissä paljon myöhemmin.
Oma näkemys näihin maaotteluihin on tuossa yllä jo todettukin. Ensinnäkin meidän pelaajat ovat turhan yksipuolisia. Isoimmat puutteet ovat puolustamisessa ja tilanteen tunnistamisessa sekä perusfyysisissä ominaisuuksissa. Miksi näin:
- Kuten todettua valmennus on meillä mennyt liikaa ns. Hifistelyyn/valmentaja keskeisyyteen
- Kokonaisvaltainen valmentaminen ei onnistu
- Pelaajat opetetaan liikaa toteuttamaan tiettyä suljettua mallia
- Meillä ei osata opettaa kunnolla eikä myöskään käytetä riittävästi aikaa puolustamisen opetteluun