Korruptio on osa elämää. Korruptio on merkittävä osa urheiluelämää. Ja näin. Se ei tule muuttumaan niin kauan kun taustalla häärivät ihmiset, mutta nämä kaikkein uskomattomimmat sekoilut voidaan välttää nyt, jos/kun jotain konkreettista tapahtuu ja näytetään, että se tulee tapahtumaan jatkossakin, jos homma ei toimi edes jollain tavalla kohtuuksien rajoissa.
Niinpä, korruptiota on käytännössä mahdotonta kitkeä kokonaan pois, ja sitä ovat arvokisaisännyyksiä haettaessa harjoittaneet varmasti myös länsimaiset sivistysmaat. Yleisöäänestyksillä ei kisaisännyyksiä kuitenkaan pidä valita, joten kovin paljon parempiakaan systeemejä ei heti tule mieleen.
Toivoisi kuitenkin, että paskakasan möyhimisen ja FIFA:n uuden johdon valitsemisen jälkeen "uudella FIFA:lla" olisi munaa asettaa tiukat kriteerit tulevien MM-kisojen järjestämiselle. Korruptiotakin pitää toki yrittää suitsia, mutta ennen kaikkea olisi tärkeää määrittää esim. seuraavanlaisia pykäliä MM-isännille:
- Maalla on edes kohtalaista jalkapallomenestystä historiassaan (mielellään lähihistoriassa). Kohtalainen menestyminen maanosan mestaruuskilpailuissa voisi olla yksi todiste tästä, tai vaihtoehtoisesti selviytyminen edes kerran karsintojen kautta MM-kisoihin. Qatar on ensimmäinen kisoja isännöivä maa sitten kahden ensimmäisen isännän Uruguayn ja Italian, joka ei ollut esiintynyt MM-kisoissa ennen kotikisojaan. (Toki Qatar voi vielä vuoden 2018 kisoihin päästä, mutta ei silti täyttänyt kriteeriä kisojen myöntämishetkellä).
- Maan ilmasto sallii kisojen läpiviemisen ilman, että kansainvälinen kilpailukalenteri kärsii. Ei siis kisoja maihin, joiden kesä-heinäkuun lämpötila on esim. alle 10 astetta (onko tällaisia maita edes?), yli 35 astetta tai joissa on tuolloin monsuunisateet meneillään.
- Edes jonkinlaista infraa tulisi olla valmiina kisoja haettaessa. Qatarhan aloitti käytännössä nollilta. Tämä pykälähän on kohtalaisen merkittävässä osassa olympialaisia haettaessa.
- Kisaisäntä ei saa ryhtyä sotaan/miehittää toista valtiota tai sen osaa kisoja haettaessa ja kisojen myöntämisen jälkeen ennen kisoja. Jos miehitystoimiin ryhdytään kisojen lähestyessä, voidaan isännyys siirtää toiselle valtiolle.
- Lehdistönvapauden pitäisi olla jollain tavalla turvattu kisojen valmisteluvaiheessa ja kisojen aikana.
- Kisojen rakentamisen ja järjestelyjen etenemistä seurataan puolueettoman tahon toimesta tiiviisti kuukausittain, ja jokaiseen kuolemantapaukseen suhtaudutaan vakavasti. Jos rakennustöissä kuolee esim. 10-20 työntekijää, pitäisi rakennustoimet keskeyttää välittömästi, kunnes epäkohdat on asianmukaisesti selvitetty ja oikaistu. Qatarin tapauksessahan arvioitu uhriluku taitaa olla nyt jotain 1 200.
- Kisaisännän valinnan yhteydessä valitaan myös mahdollinen varaisäntä sellaisten maiden joukosta, joissa stadionit ja muu tarvittava infra on jo olemassa. Tällaisia lutuurimaitakin löytyy kuitenkin ihan kelpo nippu. Kisat voidaan siirtää tähän maahan tarvittaessa vaikkapa vain puoli vuotta ennen kisojen alkua, jos alkuperäinen isäntämaa ryhtyy miehitystoimiin tai törkeisiin, ihmishenkiä vaativiin ihmisoikeusrikkomuksiin.
Etelä-Afrikan ja Brasiliankaan kisojen järjestelyjen osalta ei kaikki mennyt putkeen, mutta yllämainittu kriteeristö kuitenkin täyttyy (ainakin virallisella tasolla, ja tietääkseni). Menestys- ja ilmastovaatimus voivat tuntua joistain potentiaalisista hakijamaista tylyiltä, mutta elämä on kovaa. Pienempiä arvokisaturnauksia - niin maanosan omia kuin maailmanlaajuisia junnuturnauksiakin - voi sitten antaa jatkossakin vähemmän menestyneillekin maille, kunhan niidenkin rakennustöiden uhrilukua seurataan. Kustannukset ovat junnuturnauksissa kuitenkin aivan eri sfääreissä eikä kesä-heinäkuukaan ole yleensä ajankohdallisena elinehtona.
Varmaan Qatarin sheikkejä, emiirejä ja prinssejä vituttaa, jos kisat viedään pois, mutta omapa on häpeänsä (no ei ne oikeasti kuolleita rakennustyöläisiä häpeä). Voihan niille antaa lohdutuspalkinnoksi vaikka jonkun UCL-finaalin pelattavaksi Dohaan. Putleria samaten sietääkin vituttaa, jos kisat saadaan Venäjältä pois (no eipä taideta saada).
Visa, McDonald's, Coca-Cola, Gazprom, Sony, Hyundai, Adidas ja kumppanit ovat verenpunaisia firmoja. Halutessaan ne olisivat voineet koska tahansa vaatia parannuksia ja luultavasti saaneet aikaankin jotain Qatarin rakennustyöläisten merkittäviä työolojen parannuksia. Samoin näiden firmojen sponsorimiljoonia FIFA olisi aivan voinut hyödyntää Brasilian kisojen rakennustöiden alta pakkohäädettyjen ihmisten uudisasuttamisen kustannuksiin.
Mutta ei, ei FIFA:a nämä asiat kiinnosta. Vaikka kohtalaisen hyvää tiliä kattojärjestö tekee noin "non-profit organisationiksi":
http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/05/30/fifa-profits-sepp-blatter-_n_7474808.htmlSo where does this money go? Well last year Fifa paid out £26.1 million in salaries to its top 13 executives.
Ei hassumpia luottamustehtäviä. Ja tuon päälle sitten vielä voitelurahoja.